Projects: Hospitality & Entertainment

The Lobby, Gerald R. Ford Amphitheater, Vail, Colo.

The Lobby, Gerald R. Ford Amphitheater, Vail, Colo.

The Lobby, Gerald R. Ford Amphitheater, Vail, Colo.

Team

Design Architect: Zehren & Associates, Avon, Colo.
Engineer: Monroe & Newell Engineers Inc., Denver
Owner: Vail Valley Foundation, Vail

Roof Materials

The Vail Valley Foundation envisioned an iconic entrance for the amphitheater that not only would accommodate guests, protect against the elements and provide facilities, but also would recognize and celebrate the Ford family and mirror the amphitheater’s atmosphere.

Under the Vail Valley Foundation, Zehren’s team of architects chose approximately 5,500 square feet of PTFE fiberglass membrane canopies to make the vision for The Lobby a reality. PTFE, or polytetrafluoroethylene, is a Teflon-coated woven fiberglass membrane that is durable and weather resistant. The PTFE fiber coating is chemically inert, capable of withstanding extreme temperatures and immune to UV radiation.

Designer, fabricator and installer of PTFE fiberglass membrane: Birdair

Building Report

The Gerald R. Ford Amphitheater is a remarkable outdoor venue nestled along a hillside with a stunning view of the Rocky Mountains. The Lobby, which is adjacent to the Betty Ford Alpine Gardens and Ford Park, serves not only as an impressive entrance to the amphitheater, but also as a shelter from inclement weather, a social gathering point prior to entering the amphitheater, and a place for ticket and bag check. The Lobby allows for a smooth transition into the venue.

Within the Lobby resides a mini-stage that can accommodate pre-show performances, along with a new stand for concessions and restrooms. Around the perimeter of the space rests informal boulder seating, and alpine landscapes border the surrounding walls. Overall, the aesthetics of the space mirror the pristine landscape and enjoyable outdoor atmosphere.

The Lobby also holds a Ford family tribute: a series of symbolic sculptures and interpretive elements intended to pay homage to President and Mrs. Ford and their family. This tribute is a new landmark in Vail celebrating the family’s commitment to their adopted hometown and the positive changes that they made to the community.

PHOTO: BIRDAIR

Pages: 1 2 3 4 5 6

Leave a Reply