Project Profiles: Hospitality and Entertainment

Hilton Garden Inn, Cleveland

Team

General Contractor: HOBS Roofing, Canton, Ohio
Roofing Consultant: RS&M, St. Petersburg, Fla.

Because of the area’s harsh winter climate, the hotel’s reroofing project required a redundant roofing system that would be strong and durable. The SOPREMA system chosen is typically used in climates like this for that reason.

Because of the area’s harsh winter climate, the hotel’s reroofing project required a redundant roofing system that would be strong and durable. The SOPREMA system chosen is typically used in climates like this for that reason.

Roof Materials

Because of the area’s harsh winter climate, the hotel’s reroofing project required a redundant roofing system that would be strong and durable. The SOPREMA system chosen is typically used in climates like this for that reason.

Although the selection of this particular roofing system was easy, the installation presented a few challenges. The hotel’s roof includes a cell tower, containing a telecommunication terminal for all of Ohio. The installers had to be careful to avoid interference with the terminal when removing the original roof, as well as applying the new system. In addition, the mortar in some of the walls of the penthouse was deteriorating. The installation team had to flash in the ALSAN RS liquid system to keep water from penetrating and getting into the new roof system.

When the reroofing project began, installers first needed to remove the old coal-tar roof from the structural deck of the concrete building. Next, the deck was primed using Elastocol 500 and then a SOPRALENE 180 SP vapor barrier was heat-applied. This particular vapor barrier is commonly used in northern Ohio when reroofing.

Following the vapor barrier, the installation package was ready to be glued down using DUOTACK, SOPREMA’s low-rise foam adhesive. SOPRABOARD cover board was applied, followed by a layer of heat-applied SOPRALENE Flam 180 and then a heat-applied cap sheet of SOPRALENE Flam 180 FR GR. To finish the project, ALSAN RS 230, a PMMA two-part rapid-curing liquid flashing product, was applied over top in a custom color to match the roof to the aesthetic of the building.

Roof System Manufacturer: SOPREMA

Roof Report

Open since 2002, the Hilton Garden Inn stands 11-stories high and has 240 rooms. The hotel is within walking distance to Progressive Field and the CSU Wolstein Center, and is close to other downtown Cleveland entertainment and dining. The hotel features a business center, pool, fitness center and more. The reroofing project took place in summer 2014.

PHOTO: SOPREMA

Pages: 1 2 3

Projects: Hospitality & Entertainment

The Lobby, Gerald R. Ford Amphitheater, Vail, Colo.

The Lobby, Gerald R. Ford Amphitheater, Vail, Colo.

The Lobby, Gerald R. Ford Amphitheater, Vail, Colo.

Team

Design Architect: Zehren & Associates, Avon, Colo.
Engineer: Monroe & Newell Engineers Inc., Denver
Owner: Vail Valley Foundation, Vail

Roof Materials

The Vail Valley Foundation envisioned an iconic entrance for the amphitheater that not only would accommodate guests, protect against the elements and provide facilities, but also would recognize and celebrate the Ford family and mirror the amphitheater’s atmosphere.

Under the Vail Valley Foundation, Zehren’s team of architects chose approximately 5,500 square feet of PTFE fiberglass membrane canopies to make the vision for The Lobby a reality. PTFE, or polytetrafluoroethylene, is a Teflon-coated woven fiberglass membrane that is durable and weather resistant. The PTFE fiber coating is chemically inert, capable of withstanding extreme temperatures and immune to UV radiation.

Designer, fabricator and installer of PTFE fiberglass membrane: Birdair

Building Report

The Gerald R. Ford Amphitheater is a remarkable outdoor venue nestled along a hillside with a stunning view of the Rocky Mountains. The Lobby, which is adjacent to the Betty Ford Alpine Gardens and Ford Park, serves not only as an impressive entrance to the amphitheater, but also as a shelter from inclement weather, a social gathering point prior to entering the amphitheater, and a place for ticket and bag check. The Lobby allows for a smooth transition into the venue.

Within the Lobby resides a mini-stage that can accommodate pre-show performances, along with a new stand for concessions and restrooms. Around the perimeter of the space rests informal boulder seating, and alpine landscapes border the surrounding walls. Overall, the aesthetics of the space mirror the pristine landscape and enjoyable outdoor atmosphere.

The Lobby also holds a Ford family tribute: a series of symbolic sculptures and interpretive elements intended to pay homage to President and Mrs. Ford and their family. This tribute is a new landmark in Vail celebrating the family’s commitment to their adopted hometown and the positive changes that they made to the community.

PHOTO: BIRDAIR

Pages: 1 2 3 4 5 6